بررسی راهکارهای کنار آمدن با حسرت
درست است که گاهی نمیتوانید از حسرت خوردن اجتناب کنید، اما خبر خوب این است که با اقداماتی میتوانید این احساس را به حداقل برسانید و آن را به فرصتی برای رشد و تغییر تبدیل کنید. در این نوشته سایت موسسه روان سلام روان درمانی کوتاه مدت در تهران درباره راهکارهای کنار آمدن با حسرت خواهیم پرداخت.
حسرت اغلب احساسی منفی تلقی میشود، اما گاهی میتواند مانند نیرویی مثبت در زندگی شما عمل کند. مثلا حسرت خوردن میتواند انگیزهدهنده باشد و شما را به غلبه بر اشتباهات گذشته یا اقدامی برای اصلاح آنها تشویق کند. تحقیقات نشان دادهاند که هم حسرت تجربهشده و هم حسرت پیشبینیشده میتوانند بر تصمیمات آینده شما اثر بگذارند.
مطلب پیشنهادی برای مطالعه : عوامل و تاثیرات احساس حسرت چیست؟
تمرین خودپذیری
تصدیق و پذیرش احساساتتان قدمی لازم و ضروری برای مقابله با حسرت خوردن است. وقتی خودتان و احساساتتان را بپذیرید، میتوانید تشخیص بدهید که ارزش شما با اشتباهات یا شکستهایتان تعیین نمیشود. پذیرفتن خود و احساساتتان به این معنا نیست که نمیخواهید چیزی را تغییر دهید یا بهتر انجام دهید و فقط به این معنی است که شما میتوانید تشخیص بدهید همیشه در حال یادگیری، تغییر و رشد هستید. به خودتان یادآوری کنید که رویدادهای گذشته آینده شما را تعیین نمیکنند و شما میتوانید در آینده انتخابهای بهتری داشته باشید.
بخشیدن خودتان
حسرت خوردن یکی از مؤلفههای احساس گناه و سرزنش خودتان است، پس یافتن راههایی برای بخشیدن خودتان میتواند به تسکین برخی از احساسات منفی مرتبط با آن کمک کند. پذیرش اشتباهات خود بخشی از این فرایند است، اما بخشیدن خودتان هم به همان اندازه مهم است. بهجای اینکه خود را بهخاطر اشتباهاتتان تنبیه کنید، مانند وقتهایی که دیگران را میبخشید، با خودتان هم با مهربانی رفتار کنید.
برای انجام این کار میتوانید:
- مسئولیت آنچه را اتفاق افتاده است بپذیرید؛
- بابت اشتباهات خود ابراز پشیمانی کنید؛
- برای جبران تلاش کنید.
شاید نتوانید گذشته را تغییر دهید، اما برداشتن گامهایی برای بهترشدن در آینده میتواند به شما کمک کند خودتان را ببخشید و بهجای نگاهکردن به عقب، به جلو حرکت کنید.
عذرخاهی بابت اشتباهات خود
علاوه بر بخشیدن خود، عذرخواهی از افرادی که رفتار شما بر آنها اثر گذاشته است نیز میتواند مفید باشد. اگر حسرت خوردن شما باعث ناراحتی و درد عاطفی در فردی دیگر شده است، از او عذرخواهی کنید. عذرخواهی صادقانه میتواند به طرف مقابل بفهماند از اتفاقی که افتاده است احساس پشیمانی و با او همدردی میکنید.
استفاده از فرصتها
یکی از راههای مقابله با احساس حسرت، استفاده از این تجربیات برای تقویت اقدامات آینده است. بهجای نشخوار ذهنی درباره چیزهایی که تغییرکردنی نیستند، کار درستی را که باید انجام میدادید بهچشم فرصتی برای یادگیری ببینید.
احتمالا به این دلیل در گذشته قادر به انتخاب بهتری نبودهاید که دانش، تجربه یا آیندهنگری لازم برای پیشبینی نتیجه را نداشتهاید و بر اساس دانستهها و ابزارتان در آن زمان تصمیم گرفته بودید.
به خودتان یادآوری کنید که با تجربیات جدیدتان، اکنون دانش لازم را دارید تا دفعه بعد که با معضلی مشابه مواجه شدید، انتخاب بهتری کنید.
انجام چارچوببندی دوباره
چارچوببندی مجدد شناختی تکنیکی است که میتواند به شما کمک کند طرز فکرتان را درباره موقعیتی خاص تغییر بدهید. این رویکرد میتواند به شما کمک کند:
- دیدگاه خود را تغییر بدهید؛
- با خودتان مهربانتر باشید؛
- احساساتتان را تأیید کنید؛
- موقعیتها را با دیدی مثبتتر ببینید؛
بر برخی از تحریفات شناختی غلبه کنید که اغلب در تفکر منفی نقش دارند.